Artikelen

 

 

 

"Niet lekker in je vel zitten"

 

Voorbeelden uit de praktijk voor klassieke homeopathie van Femke van Hof

 

"Niet lekker in je vel zitten" komt zowel bij kinderen als volwassen voor. Je hebt een tijd teveel stress gehad, loopt nog wat te kwakkelen sinds die griep, piekert over hoe je "dat familie probleem" moet aanpakken, kortom, je zit "even niet zo lekker in je vel". Meestal gaat zo'n periode vanzelf weer over met wat extra slaap en een goed gesprek met de juiste personen.

Maar in mijn praktijk komen ook vaak mensen die stuk lopen in zo'n periode; bij wie het "even" een chronisch gevoel van terneergeslagenheid wordt. Bij wie het goede gesprek niet meer lukt en bij wie de tijdelijke stress gevoelens zijn verandert in een vastgeroest patroon van rusteloosheid. Deze mensen komen vaak met de mededeling "er is van alles maar toch eigenlijk ook niks".Er is niet één groot ding waar ze op stuk lopen, maar er zijn tientallen kleine, opgestapelde gebeurtenissen en omstandigheden die allemaal bij elkaar uiteindelijk één grote hoop ellende vormen. Ze zien door de bomen het bos niet meer en weten niet meer waar en hoe ze moeten beginnen om zich weer wat fitter en vrolijker te voelen. Alles wat ze willen ondernemen lijkt op een teleurstelling uit te lopen, waardoor ze uiteindelijk niet eens meer zin hebben om ergens aan te beginnen want "er zal toch wel weer niks aan zijn".

Als je in zo'n gemoedstoestand terecht bent gekomen, en het duurt langer dan "even", dan heb je eigenlijk al met een depressieve toestand te maken. Helaas zijn er veel meer mensen die zich chronisch "down" voelen dan je aan de gezichten in de supermarkt of bij de sportschool kunt aflezen....oftewel; het is vaak aan de buitenkant niet te zien hoe iemand zich van binnen écht voelt. Zéker niet wanneer het om depressieve gevoelens gaat, mensen lopen daar niet graag mee te koop.

Toch zouden wij elkaar enorm kunnen helpen om wanneer we beleefdheidshalve aan onze buurvrouw vragen hoe het gaat, eens écht belangstelling zouden kunnen opbrengen en eens écht naar haar zouden luisteren. Je medemens eens oprecht belangstelling tonen om te horen hoe het met haar/hem "van binnen"gaat,en als ze dan "niet zo lekker in d'r vel zit" eens verder door te vragen wat er dan aan scheelt. Als we met elkaar er een gewoonte van zouden maken beter naar elkaar te luisteren en ook eerlijker over onszelf zouden vertellen, denk ik dat er, op den duur,veel mensen de eenzaamheid van een echte depressie bespaart zou kunnen blijven!

Dat was even een stukje "vanaf de kansel". Terug naar de praktijk: gevoelens van lusteloosheid, depressie, rusteloosheid etc. kunnen naast emotionele ook fysieke oorzaken hebben. Vaak ligt die in de sfeer van de hormoonhuishouding ( bijv. de post-partum depressie en in kleine vorm PMS) of  de spijsvertering ( " 't is niet te verteren", "alles zwartgallig zien", "iets op je lever hebben").

Na langdurige stress, zorgen etc. gaan er fysieke processen spelen die kunnen maken dat je je "down" gaat voelen. Zoals ik al zei; in de praktijk is het dan vaak het verhaal van een heleboel opgestapelde zaken.

Samen gaan we de rode draad zoeken, prioriteiten geven aan de belangrijke zaken en leren de minder belangrijke zaken te relativeren. Per persoon verschilt het wat er aan vaardigheden ontwikkelt moet worden. Daarnaast kijken we hoe de depressie zich fysiek uit en zowel mentaal / emotioneel als fysiek krijgt u ondersteuning van homeopatische medicijnen.

In veel gevallen is het zo dat de homeopatische behandeling alleen voldoende is om u weer uit een (langdurige) dip te krijgen. Maar in sommige gevallen is het nodig om samen te werken met bv een psycholoog, maatschappelijk werker of de huisarts. Wanneer er al anti-depressiva gebruikt worden kan er zonder probleem een homeopatische behandeling naast plaatsvinden, maar de reguliere medicatie kan alleen na en in overleg met de voorschrijver eventueel afgebouwd worden.

Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken, bel dan met Femke van Hof, tel: 0575-441232 / 0633093769

NB: ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging waardoor de consulten vergoed kunnen worden uit uw aanvullend pakket, dit gaat dus niet eerst van uw eigen risico af.