Artikelen

 

 

 

Beste lezer, in deze rubriek wil ik u laten kennis maken met klassieke homeopathie. Wellicht weet u dat het een “alternatieve” geneeswijze is. Maar wat moet je je daar dan bij voorstellen, en met wat voor een soort klachten kun je daar dan terecht? Over dit soort vragen wil ik u wat helderheid verschaffen, zodat u een completer beeld krijgt van wat er ook voor u mogelijk is op het gebied van gezondheid en geneeskunst.

 

HOOFDPIJN

Neem nu de klacht hoofdpijn. Hoeveel mensen, met name vrouwen, hebben daar wel niet last van? Ontzettend veel! Hoofdpijn is een klacht die zo “ingeburgerd” is dat  het al bijna niet meer wordt gehoord wanneer je er iets om afzegt: “O, Marie komt vanavond niet, ze had hoofdpijn”. Het is een zo vaak gehoorde reden dat het er bij de toehoorder het ene oor in, het andere oor uitgaat. Maar voor de hoofdpijn -patiënt in kwestie is het keer op keer een belemmering in haar vrijheid of zelfs een kwelling om te ondergaan. Hoofdpijn is er in zovele vormen en gradaties als er patiënten zijn, iedereen ervaart zijn of haar hoofdpijn weer anders en toch wordt het door het grote publiek nog steeds niet echt serieus genomen. Hoe komt dat toch? Waarom vinden wij het, in het algemeen, “normaal” dat iemand twee, drie misschien wel vier dagen in de week hoofdpijn heeft? Wellicht ligt het antwoord op deze vraag wel een beetje bij de hoofdpijn patiënt zelf.

In mijn praktijk kom ik ze veel tegen; vooral vrouwen zijn het die vaker dan vier dagen per week hoofdpijn hebben. En of de hoofdpijn nu een zwak zenuwstelsel, een hormonale of een venerische oorsprong heeft, het zijn allemaal vrouwen met een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel. En een groot opofferingsvermogen. En een instelling van “niet aanstellen, gewoon doorgaan”. En vooral zul je ze niet horen zeuren, als de pijn ondraaglijk wordt, trekken ze zich liever terug dan ermee te koop te lopen. Bescheiden vrouwen dus, en vaak ( onterecht)  onzeker over hun talenten en vermogens. Bent u een hoofdpijn patiënt en herkent u al iets? Ziet u, het zijn vaak (ik zeg niet altijd) vrouwen die zich enorm inzetten voor anderen en/of voor hun werk en die hun eigen behoeftes op de achtergrond plaatsen, en daardoor nemen “wij”, als “het grote publiek” deze klacht voor “normaal” aan, omdat de hoofdpijn patiënt(e) dat zelf ook vaak doet.

Toch is het niet normaal, en is het voor de lijder elke keer een zware last. Vaak begint het sluipend en groeit al gauw de gewoonte van de paracetamol en de aspirines, totdat die niet meer helpen en de ibuprofen er aan te pas komen. Wanneer dat ook niets meer doet komt er iets op doktersrecept, en helaas werkt dat ook niet altijd voldoende. Bovendien besluipt veel mensen op enig moment het gevoel dat het gebruik van zoveel zware medicijnen toch ook niet prettig is.

Een aantal mensen weet op dat moment de weg naar een alternatieve geneeswijze te vinden. Bij mij in de praktijk behandel ik hoofdpijn uitsluitend met homeopathische medicijnen. Het is jammer dat veel  mensen denken dat deze middelen “zwak” werken en dus wel niet opgewassen zullen zijn tegen zulke zware pijnen. Niets is minder waar. Hoofdpijnen die al járen bestaan kunnen binnen een maand zo goed als over zijn enkel met de juist uitgekozen homeopathische middelen. Vervolgens is het wel zaak iets te doen aan het oorzakelijk patroon dat de hoofdpijn in eerste instantie veroorzaakt heeft. Dat kan dus betekenen het versterken van het zenuwstelsel, het hormonale systeem of er kan bijvoorbeeld een grondige reiniging van afvalstoffen nodig zijn. Ook kijk ik altijd of er geen allergieën aan ten grondslag kunnen liggen. Dus de fysieke oorzaken moeten worden aangepakt, maar vaak is het ook nodig om iets te doen aan het zelfbeeld van een hoofdpijn patiënt, en het mooie daarvan is dat iemand na een goede homeopathische behandeling niet alleen van z’n fysieke klacht af is, maar zich ook een sterker, rijker mens voelt!

 

Wilt u meer informatie over homeopathie in het algemeen of de behandeling van bepaalde klachten in het bijzonder, aarzel dan niet en neem gerust contact op met Femke van Hof. Telefoon: 0575-441232 / 0633093769