Artikelen

Gevolg van een griepje

 

Soms kun je van die vreemde klachten krijgen; van die vage, vervelende verschijnselen waar je maar mee door blijft lopen omdat ze niet erg genoeg zijn om er direct mee naar de dokter te gaan, of omdat de huisarts er niets mee kan en je er “maar mee moet leren leven”. En voor je het weet loop je er jaren mee en “wen” je eraan Je kunt zelfs gaan denken dat het bij je hoort en dat het wel nooit meer over zal gaan.

 

Bijverschijnsel van de overgang?

Zo was het ook met mevr. K. Al jaren liep ze met bepaalde klachten, en ze had zich daar eigenlijk al bij neergelegd, totdat een kennis van haar bij me was geweest en haar vertelde over de mogelijkheden, toen begon het te kriebelen…zou er toch nog hoop zijn?

Dit was haar verhaal: ze had al jaren last van een ontzettend droge tong! Zó droog dat het pijn deed. Haar tong voelde “als een lap droog leer” in haar mond, dag en nacht. Ik bekeek haar tong en daar was niets afwijkends aan te zien.

Ze was met deze klacht al bij heel wat specialisten geweest, om te beginnen bij de huisarts. Die hield het op een schimmelinfectie en gaf haar daktarin, een schimmeldodende substantie. Maar dat hielp niets, haar tong bleef droog. Vervolgens kwam ze bij de KNO-artsen die ook niets vonden. Later is er zelfs nog onderzoek geweest door de gynaecoloog, omdat ze tevens in de overgang zat en ze zich afvroeg of het daarmee te maken kon hebben, wat op zich geen rare gedachte van haar was omdat het bekend is dat tijdens de overgang de slijmvliezen droger kunnen worden, m.n. vaak de vaginale slijmvliezen. Dus waarom ook niet die van de mond? Hoewel de gynaecologen het niet eerder waren tegengekomen besloten ze toch mevr. K gelijk te geven: het zal wel een bijverschijnsel van de overgang zijn, wacht maar een paar jaar, dan zal het wel beter worden. En daar was ze dus mee bezig; met een paar jaar wachten tot het over zou zijn!

 

Het consult.

Zoals gebruikelijk bij een homeopathisch consult vroeg ik de klacht gedetailleerd uit en vroeg ik haar ook naar bijkomende klachten. Ze had last gehad, in het verleden, van teveel maagzuur, wat was “verholpen” met maagzuur-remmers, en nu had ze al jaren last van ernstige opgeblazenheid en winderigheid, vooral na het eten. Onder het vertellen realiseerde ze zich dat die laatste klachten waren begonnen toen het maagzuur probleem was “opgelost”. (Een typisch voorbeeld van hoe reguliere medicijnen vaak helaas het probleem alleen verschuiven ipv het oorzakelijk op te lossen.) Verder had ze een aantal klachten die duidden op een wat zwak vaatstelsel en lichte overgangsverschijnselen.

 Ik vraag of ze zich kan herinneren wanneer het droge tong probleem is begonnen en ze vertelt dat het eigenlijk is blijven hangen na een griepje. Niet dat ze ernstig ziek was van die griep, maar sindsdien is wel die tong ernstig gaan opspelen.

Zo simpel dat je er als specialist geen acht op slaat! Een overblijfsel van een griepje! Maar voor mij was het wel het uitgangspunt, verder was er nl. niets opmerkelijks voorgevallen, noch mentaal/emotioneel, noch fysiek. Bovendien zei ze het klip en klaar; het was begonnen na een griepje.

Dus wat hebben we nu, samengevat?

Een vrouw in de overgang ( waar ze nauwelijks last van heeft), met in aanleg zwakke venen, een gevoelig maag-darm stelsel en een extreem droge tong (spijsverteringskanaal), sinds een griepje.

Als klassiek homeopaat heb ik haar “constitutioneel” behandelt, ze heeft van mij een middel gekregen dat haar “constitutie” ondersteunt. Je constitutie wil zeggen het hele pakketje van aangeboren en verkregen krachtige en zwakkere punten in je lichaam en geest. In haar geval was dit constitutie middel voldoende om haar van alle klachten af te helpen, vooral natuurlijk van de droge tong, maar ook de maag-darm klachten verdwenen.

 

Hoe kan dat?

Omdat het inderdaad zo eenvoudig was als ze zei: een overblijfsel van een griepje.

Toen ze indertijd dat griepje had was haar afweersysteem klaarblijkelijk niet in staat om het virus er voldoende uit te werken, waardoor het sluimerend door bleef werken in haar lijf en zich wreekte op de gevoelige plek: het spijsverteringskanaal.

Door haar haar constitutiemiddel te geven kon haar lichaam alsnog het sluimerende virus eruit werken en bovendien de rest van de klachten die tevens berusten op de zwakke levenskracht, ongedaan maken.

 

Dit soort gevallen kan ook ontstaan na een bacteriële infectie of een beet van een dier, denk aan Lime na een tekenbeet. Jarenlang ondermijnende, sluimerende klachten zijn vaak ontstaan “nadat”….en wanneer je dan ofwel het “constitutie middel” en/of het ontstorende middel (dus een middel dat de oorzaak ontstoort, bijv. de bacterie, de inenting, de verdoving, de pil, de drugs, de noem-maar-op wat de verstoring heeft veroorzaakt) geeft, zie je dat die klachten, die jou al jaren ondermijnen en je levensenergie beperken, toch nog kunnen verdwijnen!