Artikelen

"Er is niets te zien, toch heb ik er last van"

 

Voorbeelden uit de homeopathie praktijk van Femke van Hof

 

Wist u dat zgn. "vage klachten" heel goed homeopatisch te behandelen zijn?

"Vage klachten" zoals niet-diagnostiseerbare of "onzichtbare" klachten vaak genoemd worden, daar moet je maar aan wennen, zegt men vaak. Of het "zit tussen je oren" en dus weten we niet wat we er mee aan moeten.

Vage klachten zijn dus symptomen zoals bv. pijn, kramp, hitte- of kou- gevoelens, spijsverteringsklachten, zwakte, vermoeidheid etc., waarvoor men geen oorzaak kan vinden, en die vaak ook niet zo'n heel duidelijk verloop hebben. Ze zijn er soms een tijd, en dan is het weer vanzelf een tijdje minder. Het is vaak een ongrijpbaar patroon. Het vreemde is dus dat er klachten ervaren worden maar dat onderzoek uitwijst dat alle orgaanfuncties in orde zijn. "Er is niets te zien".

Vanuit de alternatieve geneeskunst, waaronder homeopathie valt, maar ook bv. acupunctuur, weet men dat alle organen in een nauw evenwicht met elkaar samenwerken. En dat alle organen worden be´nvloed door een vitale kracht, de "levenskracht", of zoals het in de Chinese geneeskunst genoemd wordt, de "Chi".

Wanneer organen aantoonbaar  "ziek"  zijn, zijn het evenwicht en de vitale kracht zover verstoort dat het fysieke lichaam daarop heeft gereageerd met een "zieke werking". De verstoring is dan doorgedrongen tot het lichamelijke nivo en we kunnen aantonen dat je ziek bent. Maar vˇˇrdat het zover is, kan het evenwicht in de werking van je organen al zo verstoort raken, dat je daar "last" van hebt. Dat je klachten gaat ervaren, maar lang voordat  deze zich aantoonbaar in de cellen of de "lichaamssappen" ( bloed, urine etc) manifesteren.

De zgn. "vage klachten" komen dan dus voort uit onevenwichtigheden in je energie-huishouding en heel subtiele veranderingen in de samenwerking en samenstelling van de cellulaire stofwisseling. En dat kan zich op fysiek nivo en op geestelijk nivo voelbaar maken, en meestal is het op beide nivo's merkbaar. De term "vage klachten" doet misschien vermoeden dat de klachten niet zo hinderlijk zijn, maar dat is niet altijd gezegd. Ze kunnen heel sterk en hinderlijk aanwezig zijn en bijzonder veel gelijkenis vertonen met bekende ziektes.

Dan ontstaat vaak de verwarring of "het tussen de oren zit". Want wanneer men zich minder druk maakt zijn de klachten ook minder, bijvoorbeeld. Waarmee dan veronderstelt wordt dat je je de klachten zelf aanpraat of dat het "je eigen schuld" is.

Het is jammer dat wanneer er niets aangetoond kan worden wat de "boosdoener" is men vaak geneigd is in "schuld" te gaan praten. Men gaat zich schuldig voelen of voelt zich beschuldigt vanwege ervaren klachten, wat de zwaarte ervan nog meer vergroot.

Je zou je moeten realiseren dat er nooit sprake is van "eigen schuld"; alsof je voor je lol bepaalde klachten neemt! Ga ervan uit dat je bewust of onbewust altijd je best doet om zo gezond mogelijk te zijn. Dat dit niet altijd lukt kan te maken hebben met onwetendheid of onvermogen, en daar kun je wat aan doen!En dan kun je je evenwicht hervinden, zowel lichamelijk als geestelijk.

Je onvermogen en onwetendheid proberen op te lossen; dat is de verantwoordelijkheid die je hebt tegenover jezelf.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van een homeopatische behandeling, of zou je een afspraak willen maken, bel dan met Femke van Hof, tel: 0633093769.